Reskia - residuarme kiemremming
Het Reskia-project rond residuarme kiemremming werd opgezet door Flanders' Food en uitgevoerd door PCA/INAGRO van 2015 t.e.m. 2017. Het project werd geïnitiatliseerd en gecofinancierd door Belgapom en zijn bedrijven.
Aangezien steeds meer afnemers uit de retail en food service bijkomende voorwaarden opleggen met betrekking tot residuarme of -vrije voedingsmiddelen en het gebruik van kiemremmingsmiddelen in de aardappelsector veruit het belangrijkste gewasbeschermingsmiddel is dat voorkomt op de knollen heeft Belgapom het initiatief genomen om ook in ons land bijkomend onderzoek hierover op te starten.
Bovendien staat de erkenning van de actieve stoffen voortdurend onder druk en is het belangrijk degelijke alternatieven voor handen te hebben.
Het Reskia-project bracht voor het eerst inzicht op de bewaring van de in ons land meest geteelde aardappelrassen voor de industrie en de versmarkt gebruik makend van een brede scope aan middelen.
Een bijkomend voordeel is de beschikbaarheid van bewaarcellen die bijkomend (privé)onderzoek op dit vlak faciliteert.
De resultaten van het project werden in een presentatie gegoten door ir. Kürt Demeulemeester (INAGRO) en samengevat in een verzorgde brochure door Flanders' Food.
Belgapom wil in deze zowel PCA/INAGRO als Flanders' Food danken, naast de andere partners in het project en in het bijzonder Marie Demarcke voor de begeleiding van dit project.